nedjelja, 11. prosinca 2011.

Dan sv. Lucije

Uskoro nam dolazi dan Sv. Lucije. U adventsko vrijeme to mi je zasigurno jedan od najljepših dana. Da imam djevojčicu zvala bi se Lena ili Lucija. Ili možda i Lena i Lucija.

Mnogi se narodni običaji vežu uz obilježavanje dana sv. Lucije. Ali neću o tome, to možete i proguglati. Želim vam reći zašto je ja volim: prvi susret s nekim tko se zove Lucija dogodio mi se kad sam bila mala. Kćer kumova mojih roditelja s kojima su oni jako povezani zove se Lucija.Od samog početka  ona mi se jako svidjela ( i njezina sestra Helena, ali sada pričam o Luciji). Njezin dolazak kod nas značio je puno smjeha, okupljanje uz stol, vesele (i prisutne) roditelje; ukratko sve ono što praznik znači. Iako se ne viđamo često (makar čak i živimo u istom kvartu), svaki susret  s Lucijom još uvijek to podrazumijeva. 



Kasnije sam ime Lucija počela povezivati s latinskim korijenom iz kojeg je izvedeno. Lux- predivna imenica koja znači svjetlost, pa tako ime povezujemo i sa prosvjetljenošću. Osim lijepog značenja i zvuči nekako melodiozno. U zimskim danima nedostatak sunčeve svjetlosti  čini nas  ranjivima. Zato posebno obilježavam Sv. Luciju tako da popalim sve lampe i svjećnjake u kući.


Prije gotovo 12 godina na blagdan Sv. Lucije moj je brat dobio sina: Matija, sretan ti rođendan!



Mama je izradila ove boriće od drvenih kvačica. U jednom od idućih postova predstavit ću njezin stan: mjesto na kojem je sve počelo!!!


Broj komentara: 13:

Becky kaže...

Lovely post,thanks so much for sharing it with us all.

Blessings this sunday to you my friend.

Ika Verunica kaže...

Za sv.Lucu u Dalmaciji je običaj darivanja djece.Pokloni se stavljaju pod kušin. Međutim sad je sv.Lucu totalno izbacija sv.Nikola pa se taj običaj sve više gubi, šteta....

Sani kaže...

kod nas se na sv. lucu sije pšenica koja će 'pretkazati' kakva će biti godina. postoji još jedan stari običaj: djevojke na sv. luciju na papiriće napišu 12 muških imena. svaki dan pale po jedan papirić, ne gledajući što je spaljeno a što je ostalo. koje ime ostane, za tog ćeš se mladića udati. :)
ipak, najljepša mi je proslava sv. Lucije u švedskoj: procesija djevojčica u bijelim haljinicama sa svijećama na glavama...

les fifoles kaže...

Thank you Ivana for the visit. You have a beautiful house!
Happy Holidays to you.
A bientôt. Anne

eda kaže...

Prekrasan post, prekrasne fotografije, prekrasne lampe i detalji:)) A o onom krevetu sa čarobnim jastučićima neću ni govoriti!!

koralee kaže...

Such pretty treasures around your home. I love this time of year when you can turn on all the sweet little lamps and fill the home with such cozy light. Happy week to you.

Nely kaže...

Predivan post Ivanice,uživala sam zaista u svemu, divne slike,ovi borići od drvenih kvačica potpuno su me oduševili...prelijepo...najljepši ti pozdrav!

Becky kaže...

Goodmorning to you!Wishing you a Blessed and beautiful Christmas.See you after the holidays.

dodola kaže...

prekrasno, smirujuće, opuštajuće....pravi melem za oči i dušu! draga susjeda imaš dar tako lijepo ispričati priču, a stančić je najljepši, najudobniji u kojem sam ikada bila,čovjek jednostavno poželi zauvijek u njemu ostati :-)
žao mi je što na Sv. Luciju više nemogu napisati 12 simpatija pa sa nestrpljenjem čekati onog zadnjeg na Božić...a tog zadnjeg kojeg sam zaista izvukla je bio moj mužić...ima nešto u tome...Ivančice sretne ti blagdane:-))i želim ti da uskoro i ti dobiješ svoju Luciju:-)

Silver Strands kaže...

White-on-white is so beautiful and so peaceful. I love your Christmas trees on the bottom picture! I'm going to try to duplicate them!
oxox

Unknown kaže...

Predivni su ovi borići, svaka pohvala za mamu!!! Predivne su ti lampe! Veliki pozdrav! Annie

Lastavitza kaže...

Divna priča o prazniku sv. Lucije, i vjerujem da ga dostojno obilježavaš :)
Borić je čaroban, morala sam se dobro zagledati da vidim kvačice (tj. štipaljke :)

Nadam se da će ti se raspoloženje poboljšati, a ja ti šaljem jedan veliki, ogronmi zagrljaj! :*

Biljana kaže...

Romanticni i preprelijepi detalji tvoga doma, a borici su genijalni:-)