nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Kasno ljeto

Ne razumijem baš čemu kalendarska godišnja doba počinju kasnije od klimatoloških? Jer, priroda ionako zna što radi, a onaj tko je osluškuje isto tako dobro zna. Mnogima najdraže godišnje doba ulazi u finale, daje nam raskošnu berbu i mnoštvo plodova. Od malena pamtim dvorišta koja su već polako počinjala mirisati po pečenim paprikama, rajčicama, pekmezu od šljiva. Vrijedne ruke su sve to prebacivale, ukuhavale u ljetnim kuhinjama, pa spremale na police da potraje do kasno u zimu. U velikom se gradu takva slika sve rjeđe viđa, zamijenile su je neke moderne domaćice koje se trude začahuriti mirise i okuse prošlosti, ali i mirise ljeta u velikim staklenkama!  Svako vrijeme nosi svoje. 


ružmarin

U zraku se osjeća zasićenost (dobro,tom dojmu je pridonijela pelud, svakako ;-)). Pripremanje za početak škole. Miriše na kraj bezbrižnosti i dokolice. Ali, puno  toga čemu se veselim dolazi nam u susret.

puna staklenka mirisnog rogača




Broj komentara: 12:

Dilajla kaže...

Divni plodovi ljeta i dolazeće jeseni.

Dilajla kaže...

Divni plodovi ljeta i dolazeće jeseni.

Cinnamon and White Chocolate kaže...

Baš sam jučer bila kod bake u vrtu i pobrala rajčice, salate, kelja, blitve, krušaka... obožavam ovaj dio godine, to šarenilo boja i okusa! U planu je i džem od šljiva! Ilina

Biljana kaže...

Prava raskos na tvom stolu, voljela bih da se vrate stara vremena.Jos i sad osjecam mirise koji se sire iz letnje kuhinje dok mama sprema zimnicu :)

Castles Crowns and Cottages kaže...

You are ready to COOK something delicious, with those tomatoes and that rosemary, Ivana!! HELLO THERE! I love your new header in black and white!!

I hope you've been having a wonderful summer? Mine has been so good, staying close to home. Thank you kindly for coming to visit, and I wish you a fabulous autumn!! Anita

Sandra Pecić kaže...

Baš si dobro rekla...svaki period u godini ima svoje radosti..Dobra ti je berba bila;)

Zuba kaže...

divno, divno razdoblje. spremam višak rajčica u škrinju, i kupine. uskoro ću buču spremati, pekmez se peče, lovorov list je pobran i ide u svoju staklenku, a sjemenje se suši za iduće proljeće. volim svako doba, i što sam starija, uživam u svim tim aktivnostima koji su obilježje određenog doba. kasno ljeto i početak jeseni..život zagasitih boja :)

Sonaj kaže...

Kasno,sunčano ljeto najljepše mi je doba godine:) Nekako sjetno,romantično.Divni plodovi...Ove godine je sve lijepo urodilo:)

Nely kaže...

Ovo mi je najdraži dio u godini kada zaista uživamo u bogatstvu ljeta,plodovima i ukusima..prekrasan post!

ana@carpe_diem kaže...

Ivana, ja sam se nakuhala šalše, imam je za izvoz :) i naribane tikvice za bučnicu.
Moj muž voli reći "najviše volim essen u jesen" (mala igra riječi :)
Volim spremati zimnicu, žao mi je što nemam više vremena za kuhanje mermelada i sl, ali sad će uskoro grožđe pa će biti i toga.
pozdrav veliki!

Marinica kaže...

Divni plodovi... najljepše je imati nešto svoje, uzgajati i onda na kraju pripremiti od toga neku finu hranu... :)

Things and Thoughts kaže...

So lovely your post as always,but the translator didn't do its work so I didn't understand the text...
Any way, hope you are fine and enjoy these last summer days!