četvrtak, 19. srpnja 2012.

lavanda

Opet se moja mama uvlači u priču. Ali, ovu priču doista ne mogu ispričati bez nje.

Mrzila sam miris lavande koji je prodirao iz svih ormara. Mrzila sam  traganje za domaćim lavandinim eteričnim uljem po dalmatinskim i istarskim gradovima. Mama me uvjeravala da je lavanda vrlo korisna biljka. Nisam se dala uvjeriti, i dalje mi je miris bio intenzivan i neprivlačan. Kao i moljcima koje je odbijao od vesti i kaputa. I dugo, dugo je tako bilo...

Na isti način kao što bivši pušači ili alkoholičari postanu najzagriženiji protivnici tih navika, ja postadoh najzagriženiji pobornik lavande. Obožavam je u svakoj njezinoj pojavnosti: kao cvijet, eterično ulje, dekor, prirodno sredstvo protiv kukaca, priručni antiseptik i dezinficijens. Hm, pa i u kolačima (odličan recept s bloga Sweet sensation u mojoj izvedbi, bez limuna). Sljedeći izazov: sladoled od lavande. Homemade.




iskoristila sam ljetne rasprodaje... Pogađate, najviše novosti za dom?!

nova "haljinica" za moje stolce
lanena opravica za jastuk
i, na kraju, lanena  haljinica i za mene, da lakše prebrodim ljeto u gradu :-))


Broj komentara: 18:

Marinica kaže...

Ni ja do nedavno nisam uopće voljela miris lavande, ali sam onda dobila jedan maslac za tijelo od lavande i zavoljela taj miris :) To je definitivno lijepa i korisna biljka!

Sonaj kaže...

Kao da si mene opisivala!!!Sjećam se ljetovanja i ekskurzija po dalmaciji i hrpe štandova sa "smradom" lavande i svih njenih proizvoda...Mrzila sam ulje lavande..A sada ne mogu zamisliti život bez nje:):)Jesti lavandu?! E to još nisam probala.Nikada ne reci nikada:)

Lana kaže...

predivna haljinica! Gdje si ju kupila ako nije tajna? ;)

Jagoda kaže...

Krasne su ti sve ove nove stvari, "haljinice" za stolice su posebno lijepe! I ja si želim takve...Ja sam probala čaj od lavande, ali nije me posebno osvojio...

les fifoles kaže...

<3 too. Anne

Tatjana kaže...

Ja uvijek kažem lavandu ili voliš ili ne voliš.Nema na pol!A ja ju obožavam.Drago mi je da se i tebi nakraju sviđa.Krasne stvarčice,na rasprodaji zavidim!

Sani kaže...

haljinica je preslatka! lavanda mi je draga, no samo u vanjskom ambijentu, dok raste i cvjeta.

Lastavitza kaže...

Oduvijek volim lavandu - što zbog boje, što zbog ćudljive prirode, što zbog mirisa...

Haljinica je bombončić!

ana@carpe_diem kaže...

ni je nisam volila lavandu, a sad je sadim u vrt, eto.
probala sam ja sladoled od lavande, ali mislim da sa tim stvarima treba biti oprezan, ipak je to eterično ulje

Nostalgia kaže...

I ja sam imala slično iskustvo s lavandom. Sjećam se odvratnog mirisa koji je širio jedan vojnik-mornar nekadašnje JNA koji je radio u vojnoj biblioteci gdje sam i ja bila na praksi. U nedostatku VAPE tableta ljudi su se svakako snalazili, a jesu li ih kmarci manje grizli, sam Bog zna. Bježala sam od njega kako god sam stizala. A danas, pogotovo kada sam u fazi izrade jastučića, čitava kuća miriše po lavandi i ja još uživam.
Što se haljinice tiče, takve su neizbježne u vrućim ljetnim danima!!! Prekrasna je i lepršava, taman!

Nely kaže...

Moram priznati da sa i sama bila prema lavandi vrlo distancirana,a kasnije me vlastiti vrt totalno preorjentirao u njenog velikog fana,...ove stvarčice su mi preslatke,sa toliko ukusa sve odiše,posebna je i ova haljinica,med,med:)

Iva B. aka NotSoVainy kaže...

Lavanda <3

LivesArt kaže...

Super fotke i hvala za kolače, obožavam lavandu!

Nevena kaže...

I ja pre nisam volela lavandu..
A sad, luda za njom! Obožavam i miris i ukus:)

Tara kaže...

njam njam njam

koralee kaže...

First off that little grey dress is soooo adorable!
Lavender has always been one of my favourites..but I have not cooked with it...may need too soon. YOur little heart cookies look adorable. Happy Summer's day to you.

Cinnamon and White Chocolate kaže...

predivne sitnce za dom!

Castles Crowns and Cottages kaže...

IVAN! You too have lavender on your beautiful post today! Thank you my dear for coming by to leave such kind words. Don't you just love the smell of lavender AND the taste? These sweet cookies look wonderful! Anita