subota, 30. lipnja 2012.

putovanje

Optimist: Onaj tko putuje na ničemu od ničega do sreće


Optimist: Person who travels on nothing from nowhere to happiness

                                                                                                                       - Mark Twain


Čitajući knjigu koja obećava (i po preporuci prijateljice, a i po početku), jedan nasumičan redak u kojem majka  opisuje sinu predstojeće krstarenje, otvara mi vatromet asocijacija i sjećanja na dolazak u Arles, grad u južnoj Francuskoj na rijeci Rhoni. 
                        

             
  
Čudesne su iskrice koje zatinjaju u mozgu, čudesno je koliko različitih asocijacija imamo na istu stvar. Kako s istog odredišta dodjemo do potpuno različitog cilja, potpuno različitim putevima. Kako nikada ne znamo kuda će nas misao odvesti. Nedavno sam pročitala kako, zapravo, nije bitno što je pisac htio reći. Bitna je osobna komunikacija s djelom. Bitno je djelo u našoj vlastitoj stvarnosti.

Arles sam ugledala s broda, kako se otvara putnicima namjernicima kao škrinjica s blagom. Nakon smirujuće plovidbe od Avignona rijekom Rhonom, kristalno plavo nebo, mirisi i boje grada prostrli su pred nas živopisnu dobrodošlicu. Kada je putovanje zamišljeno tako da u jednom danu posjetiš više destinacija, osjetila u tom trenutku,od silnih impresija, pomalo otupe. Zato sam se iznenadila kada sam večeras, slučajno, počela razmišljati upravo o Arlesu. Kao da sam ga malo zanemarila. Nepravedno, potpuno. Jer, večaras sam njime potpuno očarana. Iako nije na moru, meni je ostavio intenzivan dojam Mediteranskog grada. Puno boja koje pršte iz arhitekture blagih zemljanih tonova. Plave škure, šarena keramika i tekstil iz dućana, užurbanost oko rimske arene zbog borbe s bikovima (courses camarguaises- borba na provansalski način u kojoj se ne ubija bika). Pomalo snena atmosfera ljetnog popodneva i onda, polako, pred večer, ljudi koji izlaze na ulice grada.  Grad, naravno, snažno odiše Van Goghovskim ugođajem, a nije ni čudo budući da je slikar u njemu živio i naslikao mnoge od svojih najpoznatijih slika. Vrijeme kao da je tada stalo. U Arlesu je prekrasno šetati, sjediti na nekoj od terasa mnogih barova. 

Pogledajte izbor najljepših fotografija, pa ponovno otputujte zajedno sa mnom. Daleko...










p.s. Thanks Anita from Castlescrownscottages for inspirational quote!


Broj komentara: 6:

Kristina Uvodić kaže...

Žuto pročelje i plave škure su mi neodoljive! Još nam samo reci ime knjige...;)

Nely kaže...

Užitak mi je bio putovati zajedno s tobom..prelijepe slike:)

Jagoda kaže...

Prekrasne fotografije, tekst koji golica zanatiželju i maštu budi glad z još:-)Arles je čudesan grad, nadam se da ću ga jednom vidjeti..trenutno mi je želja Beč, tako blizu a za mene još uvijek neosvojiv...

millie {passiondecor} kaže...

ah, tako mi fale putovanja... dodatno si mi rasplamsala tu nostalgiju ovim tekstom i čarobnim fotografijama :)

Castles Crowns and Cottages kaže...

Ohhhh Ivana! HOW ARE YOU MY DEAR! What gorgeous photos here!! And I see the quote and the link to my blog! How kind of you! I see you took a journey. Oh, life is such a journey of discovery, every single day.

I hope you are enjoying your summer. HAVE FUN! Anita

fashionmagnolia kaže...

Sjajne fotografije!