ponedjeljak, 26. prosinca 2011.

Friends

Remember, no man is a failure who has friends! 

Zapamti, onaj tko ima prijatelje nije promašaj!


Ovim citatom iz  božićnog klasika It's a wonderful life/Divan život svim mojim prijateljima
                                             
                       HVALA ŠTO STE TU!!!
      THANK YOU  FOR BEING HERE!!!




nedjelja, 18. prosinca 2011.

tiha noć...

        Ovih dana tražim utočište. U potrazi za nekim sigurnim mjestom pregledavam stare fotografije.  Skrivam se iza nasmješenih lica,  dekorariranih stolova prošlih blagdana,  prikaza lijepih kutaka (one ružne sam, naravno, odmah izbrisala kao da ne postoje). Šećem snježnim Salzburgom u pratnji moje muške družine. Do nas dopiru zvuci božićnih napjeva, mirisi kuhanog vina i dječji povici. Jako je hladno, ali tako i treba biti u naručju Alpa. Bajkovito uređeni izlozi gledaju iz toplih trgovina. Promrzli ali sretni grijemo se uz vruću čokoladu. Iznenađuju nas mali božićni sajmovi koji se kriju u nekoj veži, iza neke romantične uličice. Na štandovima biramo božićne ukrase koji će nas čitav život sjećati na snježnu bajku u Salzburgu.


nedjelja, 11. prosinca 2011.

Dan sv. Lucije

Uskoro nam dolazi dan Sv. Lucije. U adventsko vrijeme to mi je zasigurno jedan od najljepših dana. Da imam djevojčicu zvala bi se Lena ili Lucija. Ili možda i Lena i Lucija.

Mnogi se narodni običaji vežu uz obilježavanje dana sv. Lucije. Ali neću o tome, to možete i proguglati. Želim vam reći zašto je ja volim: prvi susret s nekim tko se zove Lucija dogodio mi se kad sam bila mala. Kćer kumova mojih roditelja s kojima su oni jako povezani zove se Lucija.Od samog početka  ona mi se jako svidjela ( i njezina sestra Helena, ali sada pričam o Luciji). Njezin dolazak kod nas značio je puno smjeha, okupljanje uz stol, vesele (i prisutne) roditelje; ukratko sve ono što praznik znači. Iako se ne viđamo često (makar čak i živimo u istom kvartu), svaki susret  s Lucijom još uvijek to podrazumijeva. 



Kasnije sam ime Lucija počela povezivati s latinskim korijenom iz kojeg je izvedeno. Lux- predivna imenica koja znači svjetlost, pa tako ime povezujemo i sa prosvjetljenošću. Osim lijepog značenja i zvuči nekako melodiozno. U zimskim danima nedostatak sunčeve svjetlosti  čini nas  ranjivima. Zato posebno obilježavam Sv. Luciju tako da popalim sve lampe i svjećnjake u kući.


Prije gotovo 12 godina na blagdan Sv. Lucije moj je brat dobio sina: Matija, sretan ti rođendan!



Mama je izradila ove boriće od drvenih kvačica. U jednom od idućih postova predstavit ću njezin stan: mjesto na kojem je sve počelo!!!


petak, 2. prosinca 2011.

Limunada kod Sandre

Sjećate se Sandre? Možda se sjećate i mojeg obećanja da ću vas još malo provesti kroz njezin stan? Budući da u novu godinu ne želim s dugovima, danas pijemo limunadu kod Sandre!





Njezin je stan riznica s blagom: uđete i poželite nestati u njemu. Toliko lijepih detalja i kutaka u kojima osluškujete priče iz nekih prošlih vremena, o nekim prošlim ljudima, o nekim prošlim događajima.