srijeda, 21. rujna 2011.

quelque chose a partir de France... (ili tako nekako)

Rekla sam vam da volim sitnice za dušu... Nije da previše držim do novaca i materijalnog statusa, potpisa na stvarima, no teško se mogu oduprijeti stvarčicama za uređenje prostora. Volim odjeću, luda sam za cipelama, torba mi mora biti kvalitetna, ali ipak ništa od toga nisam donijela iz  Francuske (makar sam gledala ;)).

Maštajući o putovanju u danima koji su mu prethodili, zamišljala sam dućančiće pune s bijelom keramikom, lanenim tekstilom, kamenim dekoracijama, platnenim srčekima, prekrasnim lusterima i razno raznim lampama i širmovima. Naišla sam na dva tipa dućana: neki su upravo takvi kakve sam očekivala, a neki su poprilično drugačiji, u tradiciji mediteranske keramike šarenih boja kakva se mogla naći kod nas u Dalmaciji, u Toskani, Španjolskoj i sl. (naravno, s varijacijama specifičnim za Provansu).

Stvarčice koje su sa  mnom došle donose mi sjećanje na prkrasno provedeno vrijeme s mamom, a kažu da su sjećanja nevidljiva prisutnost. Ako sam ih mogla materijalizirati, učinila sam to na meni najbolji način. Dobrodošli u moju francusku priču

ovaj je natpis već neko vrijeme kod mene, ali mi se uklapa u priču


 
parfem za kuću s mirisom ruže iz parfemske kuće Galimard












njegovo veličanostvo vrč
ovo je maleno srčeko iz Oranga došlo kao točka na i košarici za odlaganje kapa, šalova...

kao uvjerena nepušačica nisam mogla propustiti ovo priliku ( ipak se tu i tamo zapali unatoč znaku)
podmetač za stol

 
nešto što mogu nositi i na posao, a prekrasno izgleda na vješalici



























utorak, 6. rujna 2011.

handmade sok od naranče...

Ujutro volim popiti sok od naranče... njegov me jaki citrusni okus  čini sretnom, energičnom, a za oblačnih dana puna čaša donosi komadić sunca u moj život. 

Ovog sam vikenda isprobala recept za oranžadu koja je  dječake i  mene osvojila  kombinacijom okusa. Taman je dovoljno svega da mi oboji dan u žuto!!!


Rado bih s vama podijelila recept. Najbolje je upotrijebiti domaće, nešpricane naranče, ali za nas u kontinentalnim predjelima prolaze i one kupljene.
  • 1 kg naranči
  • 2-3 limuna
  • 1 kg šećera
  • 3 vrećice limunske kiseline
  • šaka soli
  • 13,5 l vode
U vodi otopiti šaku soli i namočiti naranče i limun.Ostaviti preko noći da naranče otpuste gorčinu i nečistoću. Sutradan oprati naranče i limun, narezati voće na što sitnije komade. Preliti sa 1,5 l vode i limnuskom kiselinom. Ostaviti preko noći.

Mješavinu vode i voća izmiksati u blenderu i prokuhati 20 min. Za to vrijeme u prokuhanoj vodi rastopiti šećer, i dodati prokuhanu smjesu. Ohladiti, procijediti i sipati u boce. Tako dobiven sok valja čuvati u frižideru i uživati!

Ono što ostane nakon što se procijedi sok možete iskoristiti za kolač. Ja sam napravila sočan biskvit u koji sam na kraju žlicom umiješala naranču.


Počela je nova školska godina, s njom su i moje obveze veće. Možda me neće biti s vama onako često kako bih željela, ali tu sam, mislim na vas i na  haljinicu s kačkanom kragnom, pijuckajući sokić i smišljajući naše nove avanture.

ne znam zašto mi se ponekad, pri transferu, slika okrene,prokužit ću ja i to... sporo učim, ali sam uporna ;))


Hvala svima koji su sa mnom bili kod Sandre. Ako vas zanima  nastavak, svratite uskoro opet!