nedjelja, 19. lipnja 2011.

sunday charms


Kako lijepa i lijena nedjelja!!! Cijeli se dan  povlačim po kući, malo radim, malo se opuštam, malo zaboravljam vrhunac pritiska na poslu. Probudila sam se uz kišu i odlučila da neću do Dolca po cvijeće i voće :(. Bit će sutra prilike. Prošetala pse, napravila palačinke za doručak sebi i mlađem sinu pa se odlučila rastati od prijeteće gomile neopleglanog  veša ;)

Očekujući povratak mužića i starijeg sina s gostovanja u Skradinu, napravila sam baletnu suknjicu za malenu susjedicu Dorju. Nadam se da će je razveseliti. To mi se čini kao zgodan dar djevojčicama: sjećam se kako sam uz snimku Labuđeg jezera, koje je gledala moja baka, satima plesala po sobi uvjeravajući je da daleko bolje plešem od onih balerina na tv! Naravno, moj smisao za ples nitko nije prepoznao pa sam razmjerno brzo odustala od karijere balerine. Možda Dorja bude uspješnija, nikad ne znaš.


Prošle sam nedjelje na Britancu pronašla staru bocu za sodu  koju tražim još od zime... Pogledajte kako zgodno izgleda na mom stoliću. Baš sam sretna! Inače, prošle je nedjelje bila odlična ponuda. Zaljubila sam se i u jedan stari  bijeli kuhinjski stol pa smišljam kako da postane dio društva.



Još je jedan maleni vrčić došao sa mnom u cekeru. Zahvaljući nekim blogovima, fiksirala sam se na vintage porculan. Mami tražim stari pocinčani  lonac za veš u koji želi presaditi oleandar: ako netko zna gdje ga mogu naći, slušam, savjeti dobrodošli. To sam joj obećala za rođendan.

I za kraj, sretan Dan očeva: tata, sretna sam što te imam. Nema veze što si malo zeznuo prugice na radnom stolcu. Veseli me da si mi ga baš ti pomogao srediti!!!
Sutra službeno počinje ljeto. Obožavam duge lipanjske dane, ljetne noći u kojima nam ptičji pjev društvo pravi. Volim osjećaj opuštenosti i distanciranosti od gradskog ritma koji dolazi s krajem školske godine. Ljetu u čast, moja je fotelja dobila opušteniji izgled s blijedo plavim biggie best jastukom.
Eh da, i kao podsjetnik na djetinjstvo: posuda u obliku jabuke koja je uvijek bila puna s bombonima. Došla je s prašnjavoga tavana na koji je bila degradirana početkom devedestih  kada je krenuo val pročišćavanja interijera od kiča sedamdesetih i osamdestih, nekako usporedo s rastom standarda prije rata. Sada, u mome stanu, gizdavo se smiješi i, usprkos godinama, djeluje svježe i razigrano.


subota, 11. lipnja 2011.

Kuća s pogledom

Prošli sam vikend provela u idiličnom mjestašcu Bazjaki ponad Livada. Vozeći se od Buzeta prema Motovunu teško je zauzdati maštu: po glavi se motaju prizori iz raznih filmova, bajki, lekcija povijesti i lifestyle časopisa. Priroda je očaravajuća i opuštajuća, da je sama po sebi dovoljna. Ipak, našli su se oni koji su spojili prirodu, tradicijski način gradnje i luksuz u savršen spoj: kuću s pogledom.

Ono što me je osvojilo na prvi pogled je prostranost u kući i izvan kuće: ni nebo nije granica. Sa gotovo svakog prozora u kući pogled bježi prema Motovunu koji lebdi iznad oblaka. Kuća je opremljena mješavinom  starina kupljenima u Velikoj Britaniji i kod nas i modernog namještaja (kuhinja). Nije pretenciozno niti zasljepljujuće, namještaj ne vrišti i ne vrijeđa. Kupaonice ostavljaju bez daha: potpuno pročišćene oaze opuštanja. Kuhinja i dnevni boravak su meni najdraži djelovi kuće: veliki stol i starinski stolci, niz zelenih lustera, grede, dvostruka vrata s izlazom na dvorište i ponovno taj POGLED!!! Čini mi se da je u kući prekrasno u bilo koje doba godine: sam si, daleko  (a opet na korak) od onoga što podrazumijevamo pod urbanim: ali nisi usamljen usred toliko lijepih stavri i kvalitete života. Kuhinja je potpuno opremljena, tako da se i nepce veseli putovanju: što zamisliš, to možeš i napraviti.

U boravku je jedna fotelja boje lavande: moje mjesto za čitanje i kavu.


Bilo sunčano vrijeme ili ne, potpuno je svejedno: kuća te stavlja pred bezbroj mogućnosti- izleti, šetnje, opuštanje uz bazen ili u kupaonicama, večere uz svijeće na otvorenom ili unutra, čitanje, razmišljanje, druženje, igre...štogod ti srce zaželi ;) Za ljude i njihove dlakave prijatelje.














http://www.homelidays.co.uk/bazjaki/house-villa-314615en1.htm



srijeda, 1. lipnja 2011.

Vrčevi



 

Ima ih  starih i novih. Ima ih "uvezenih" i poklonjenih. Ono što ih povezuje jest moja strast prema njima. Može me se sresti kako lutam po Britancu i tražim samo vrčiće za mlijeko ;) Veliki ili mali, svejedno. Jednobojni ili cvjetasti. Fali mi samo prugasti, zar ne? Nadam se da će nam se uskoro pridružiti jedan ovakav ...